
          

Executive Branch Ethics Commission 
ADVISORY OPINION 10-04 

September 27, 2010        

RE:  May a deputy Property Valuation Administrator co-own a real estate brokerage 
business with a partner who conducts business in the county in which the deputy 
PVA is employed?   

DECISION: Only if the deputy Property Valuation Administrator does not financially benefit 
from the partner conducting business in that county.   

This advisory opinion is issued in response to your July 30, 2010 request for an opinion 
regarding whether a deputy property valuation administrator may co-own a real estate brokerage 
business in a different county with a partner who conducts business in the county in which the 
deputy PVA is employed.  This matter was reviewed at the September 27, 2010 meeting of the 
Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”) and the following opinion is issued.   

KRS 11A.005 states:   

(1) It is the public policy of this Commonwealth that a 
public servant shall work for the benefit of the people of the 
Commonwealth. The principles of ethical behavior contained in 
this chapter recognize that public office is a public trust and that 
the proper operation of democratic government requires that:  

(a) A public servant be independent and impartial;  
(b) Government policy and decisions be made through 

the established processes of government;  
(c) A public servant not use public office to obtain 

private benefits; and  
(d) The public has confidence in the integrity of its 

government and public servants.   

(2) The principles of ethical behavior for public 
servants shall recognize that:  

(a) Those who hold positions of public trust, and 
members of their families, also have certain business and financial 
interests;    
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(b) Those in government service are often involved in 
policy decisions that pose a potential conflict with some personal 
financial interest; and  

(c) Standards of ethical conduct for the executive 
branch of state government are needed to determine those conflicts 
of interest which are substantial and material or which, by the 
nature of the conflict of interest, tend to bring public servants into 
disrepute.    

KRS 11A.020(1) provides:   

(1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly:  

(a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest;  

(b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large;  

(c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or  

(d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large.   

As previously discussed in Advisory Opinions 98-11 and 05-22, it would be a conflict of 
interest for a PVA, or an employee of a PVA office who is involved in valuing property, to 
market property in his home county, either personally or through sales associates, as part of his 
private business through which he would receive a financial gain based on the value or selling 
price of the property.  The Commission reiterated this position in Advisory Opinion 09-14: “The 
Commission still believes that the PVA and deputy PVAs should not be involved in the buying 
and selling of property as a business practice in the county in which they are employed . . . .”  As 
stated in Advisory Opinion 05-22, this does not prohibit a PVA or employee of a PVA office 
from listing and selling real estate in other counties, assuming these individuals take care not to 
use their official position in any way that would give them, or their sales associates, an 
advantage, or conduct any real estate business on state time or using state property.          

Similarly, in Advisory Opinion 06-29, the Commission concluded that while a PVA is 
prohibited from performing real estate appraisals or serving as a sales broker for sales associates 
in the county in which he is a PVA, this prohibition would not apply to his spouse, provided that 
a clear separation is made between the spouse’s work and the office of the PVA.  In that opinion, 
the Commission went on to say that the PVA should not use his position in the assessment of 
property or in any other way to give a financial gain or advantage to the spouse in real estate 
matters.  The spouse could not have access to any PVA records or information not readily 
available to the general public, and the spouse could not provide any information to the PVA 
regarding potential property listings or sales lest the PVA’s independence in judgment regarding 
property assessment be affected.   
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The situation you present to the Commission is similar to the question regarding the 
spouse in Advisory Opinion 06-29.  While the Commission does not have the authority to say it 
would be impermissible for a deputy PVA’s partner to conduct business in his home county, it is 
the Commission’s opinion that it would be impermissible for the deputy PVA to receive a 
financial gain, either directly or through his interest in the brokerage business, from the sale of 
such properties by his partner.  This situation would be little different than a PVA or employee 
of a PVA office directly conducting business in his home county.  However, if the deputy PVA’s 
arrangement with his partner does not provide for him to financially benefit in any way from his 
partner conducting business in his home county, then the deputy PVA could co-own the 
business, assuming he does not use his official position in any way to assist his partner in 
conducting business or in any other way to give a financial gain or advantage to his partner.  The 
deputy PVA’s partner could not have access to any PVA records or information not readily 
available to the general public, nor should the partner provide any information to the deputy 
PVA regarding potential property listings or sales lest the deputy PVA’s independence in 
judgment regarding property assessment be affected.         

Sincerely,       

EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION                

     

By Acting Chair:  Ron Green 
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